«Ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν» Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

img

«Η Πέμπτη, ημέρα Ιστορίας»

«Ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν»

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη «Η Πέμπτη, ημέρα Ιστορίας»

Η πρώτη ενότητα «Ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν» είναι σειρά ομιλιών για την ιστορία της Κρήτης και περιέχει τις ιστορικές περιόδους από τους προϊστορικούς Κρήτες μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί πολύ τη πολύτιμη συνεργάτιδα του, συγγραφέα- ξεναγό, κ. Αθηνά Κυριακάκη –Σφακάκη για τη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου και για αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη ευχαριστεί την διευθύντρια του, κ. Νεονάκη Δ. για τη παραχώρηση της αίθουσας και για το άνοιγμα του σχολείου στη κοινωνία.

Η επόμενη τέταρτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο από τις 6.00 – 8.00 το απόγευμα και η κ. Αθηνά Σφακάκη θα μας παρουσιάσει το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους στην εκδήλωση, για να γίνουν κοινωνοί της Ιστορίας του τόπου μας. Η είσοδο είναι ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αθηνά Ν. Κυριακάκη- Σφακάκη, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο.

Πτυχιούχος της Σχολής Ξεναγών. Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Τραπεζικών Σπουδών της Εμπορικής και Ιονικής Τραπέζης.

Είχε συμμετοχές σε πλειάδα σεμιναρίων της Ιονικής Εκπαιδευτικής, και του Ινστιτούτου Adenauer, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ξεναγός στην Αγγλική γλώσσα, από το 1971.

Τραπεζικό Στέλεχος. Στην Τράπεζα ''εργοδότη'' της, εργάσθηκε σε όλες τις βαθμίδες. Διετέλεσε Υποδιευθύντρια Διευθύνσεως Καταστημάτων Κρήτης και Δωδεκανήσων, Διευθύντρια Χρηματοδοτήσεων εταιρείας Leasing . Ίδρυσε και λειτούργησε το Κέντρο Καταστημάτων Κρήτης, θέση από την οποία συνταξιοδοτήθηκε.

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των Προτύπων Δημοτικών Σχολείων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου.

Μέλος Γ.Σ της ΟΤΟΕ, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων της Ιονικής Τραπέζης και συμβουλίων της. Ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας αιμοδοσίας της Τράπεζας, το 1984.

Συμμετείχε στις Εθνικές εκλογές, 1990 και 1993.

-Επίτιμο μέλος της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.

-Επίτιμο μέλος της λέσχης ανάγνωσης Ιστορικών και Αρχαιολογικών βιβλίων ''Ιτανος''.

- Μέλος, εθελοντής του Συλλόγου κατά του καρκίνου ''Αγκαλιάζω'' και μέλος της ''Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων''.

Συμμετέχει σε Διεθνή και Τοπικά Συνέδρια και Σεμινάρια, με εισηγήσεις (παρουσιάσεις με power points), πολιτιστικών, αρχαιολογικών και ιστορικών θεμάτων, στην Ελληνική και στην Αγγλική.

Στηρίζει και συμμετέχει σε κινήσεις διάδοσης του “Ελληνικού Παρελθόντος”.

Συνεργάζεται εθελοντικά με τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με το Χριστιανικό Μουσείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με Πολιτιστικούς Συλλόγους, Πανεπιστήμια, Σχολεία, και φορείς πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σε ξεναγήσεις και παρουσιάσεις θεματικών ενοτήτων Αρχαιολογικού και Ιστορικού περιεχομένου, στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα.

Συγγράφει βιβλία, Αρχαιολογικού και Ιστορικού περιεχομένου.

- 2013 έκδοση του ''Μέγας εί, Κύριε'' στην Ελληνική γλώσσα.

- 2014, μετάφραση του ''Μέγας εί, Κύριε'' στην Ρωσική γλώσσα, και το 2015 έκδοση από την Περιφέρεια Κρήτης.

- 2015 έκδοση στην Ελληνική, των:

1. Άσκηση και Αθλητισμός στην Μινωϊκή Κρήτη.

2. Η Γυναίκα στην Μινωϊκή Κρήτη.

3. Τα ζώα στην Μινωϊκή Κρήτη.

4. Φυτά και Άνθη στην Μινωϊκή Κρήτη.