‘’Ξενάγηση στο Κρητικό παρελθόν’’ Παρουσίαση της Κρητικής Δωρικής, Αρχαίας Ελληνικής κλασικής και Ελληνιστικής εποχής

img

"Παρουσίαση της Κρητικής Δωρικής, Αρχαίας Ελληνικής κλασικής και Ελληνιστικής εποχής"

Της κ. Αθηνάς Κυριακάκη -Σφακάκη

Χθες Τετάρτη 8.2.2016 , έκλεισε η δεύτερη ενότητα των ‘’ξεναγήσεων στο Κρητικό παρελθόν’’, με την παρουσίαση της Κρητικής Δωρικής, Αρχαίας Ελληνικής κλασικής και Ελληνιστικής εποχής , μέχρι το 69 π.Χ, την αρχή του Ρωμαϊκού πολέμου.

Από το τέλος του Κρητομυκηναϊκού πολιτισμού , στην επικράτηση του Δωρικού στοιχείου στην Κρήτη. Την δημιουργία των κρατών - πόλεων και οι αναφορές του Ομήρου.

Ο Αρχαίος Ελληνικός Μεσαίωνας, οι αιώνες, 9ος-7ος αι.π.Χ, που πλέον μετά τις αποκαλύψεις των ανασκαφών στην νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην Ελεύθερνα, δεν είναι σκοτεινοί.

Η νεκρόπολη που έχει φωτίσει την ζωή και τον πολιτισμό ατόμων και κοινωνιών, αρχόντων και πριγκιπισσών, πολεμιστών και ιερειών. Και ακόμη οι τέχνες , οι καλλιτέχνες και ο πνευματικός κρητικός πολιτισμός. Η Αρχαία Ελληνική Γόρτυνα και η μοναδική δωδεκάδελτος επιγραφή των νόμων της. Των νόμων των χαραγμένων σε επιφάνειες λίθινων ογκολίθων, που αναφέρονται σε διαζύγια, διανομές περιουσιακών στοιχείων, υιοθεσίες παιδιών, προίκα, βιασμούς, μέριμνα παιδιών ανύπανδρων γυναικών –δούλων.......κ.α. Βασίλισσα των επιγραφών όπως ονόμασε ο Σπ. Λάμπου την επιγραφή.

Στους Ελληνιστικούς χρόνους, οι σκληρές συγκρούσεις μέχρι αφανισμού των Κρητικών πόλεων, η καταστροφή της Λύκτου από τους Κνωσίους , και της Απολλωνίας από τους Κυδωνιάτες. Οι συμπράξεις - συμμαχίες με τους εντός και εκτός Κρήτης δυνατούς, η δημιουργία του ‘’κοινού των Κρητών’’. Τα γεγονότα που ‘’προετοίμασαν ‘’ την Ρωμαϊκή κατάκτηση . Η επιτυχής εκστρατεία του Ρωμαίου Μέντελλου στην δυτική Κρήτη, το 69 π.Χ. Ο Ρωμαϊκός πόλεμος είχε διάρκεια 2 χρόνων...

Επιστέγασμα της ενότητας αυτής είναι η περιήγηση της Κυριακής 12.2.2017 με ξενάγηση στο Μουσείο της Ελεύθερνας και στο Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων Ρεθύμνου.