ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ

img

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ – ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Αν η λέξη methomyl δεν σας λέει και πολλά πράγματα, σίγουρα το Lannate σας χτυπάει κάποιο καμπανάκι. Πρόκειται ίσως για το πιο ισχυρό φυτοφάρμακο της αγοράς, ένα από αυτά που ενώ είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, διατίθεται είτε νόμιμα είτε παράνομα χωρίς έλεγχο, σε όσους το «χρειάζονται» . Αν λοιπόν, η διάθεση αυτού του προϊόντος σας βρίσκει σύμφωνους ή αν ακόμα η παρουσία του στη φύση σας αφήνει παντελώς αδιάφορους, ξανασκεφτείτε το. Το προϊόν αυτό «τοποθετείται» επανειλειμμένως και με δόλο, σε σημεία που κυκλοφορούν τα παιδιά μας!

Τους τελευταίους 20 μήνες μόνο στη περιοχή του Άγ. Ιωάννη, στην οδό Ερμή, σε πολύ μικρή ακτίνα από το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Μητέρα» περισσότερα απο 20 αδέσποτα και δεσποζόμενα, γατιά και σκυλιά, έχουν βρει βίαιο και σχεδόν ακαριαίο θάνατο από αυτή την ουσία. Δηλητηριασμένες τροφές είτε σε μορφή μικρής λιχουδιάς είτε ολόκληρου γυαουρτιού, έχουν τοποθετηθεί σε σημεία όπου εκτός από ζώα κυκλοφορούν καθημερινά και παίζουν τα παιδιά μας.

26 Απριλίου 2015 : Δεκάδες γατιά και σκυλιά βρίσκουν τραγικό θάνατο από φόλες που τοποθετήθηκαν κατα μήκος της οδού Ερμή από τη Παιδική Χαρά μέχρι τον Όμιλο Αντισφαίρισης του Αγ. Ιωάννη. Μέσα σε αυτά και ο μικροσκοπικούλης, άκακος Έντυ, παρέα των παιδιών της γειτονιάς, ο οποίος «δοκίμασε» ένα παιδικό γιαούρτι, επιμελώς τοποθετημενο δίπλα στο κάδο ακριβώς έξω απο το 13ο Γυμνάσιο. Σε σημείο όπου καθημερινά περνάνε δεκάδες παιδιά για να πάνε στο σχολείο τους και που τα απογεύματα παίζουν μπάλα.

Λίγους μήνες νωρίτερα άλλα τόσα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα βρέθηκαν θανατωμένα απο φόλες, στις ίδιες περιοχές.

22 Φεβρουαρίου 2016 : Ένα πολύ μικρό κομμάτι κρέας θανατώνει μέσα σε λίγα λεπτά ένα δεσποζόμενο σκύλο 30 κιλών, το Σωκράτη. Η δηλητηριασμένη τροφή είχε τοποθετηθεί στην οδό Ερμή, στο ξέφωτο ανάμεσα στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Μητέρα» και τον Όμιλο Αντισφαίρισης, πίσω από το περίπτερο. Εκεί που καθημερινά πολλές δεκάδες παιδιών περνάνε για να πάνε στο σχολείο τους, συχνάζουν, παίζουν. Εκεί που σε μερικούς μήνες θα ανοίξει το νέο Νηπιαγωγείο της περιοχής.

31 Μαρτίου 2016 : Η ίδια ιστορία. Στην ίδια γειτονιά. Ο Μανούσος, ένας σκύλος 35 κιλά ξαπλώνει, χωρίς ελπίδα σωτηρίας, δίπλα στα κάγκελα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Κωφαλάλων πίσω απο το Νηπιαγωγείο «Μητέρα» και χανει σχεδόν ακαριαία τη ζωή του από δηλητηριασμένη τροφή.

Αν τα παραπάνω περιστατικά δεν σας συγκινούν ή σας χαροποιούν (;) αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε αν κάποιο παιδί ή το δικό σας παιδί, άγγιζε μία από αυτές τις τροφές ή αν κάποιο μπαλάκι απο τα τόσα που καθημερινά πέφτουν εκτός των γηπέδων τέννις ακουμπούσε το δηλητήριο.

Ήταν λοιπόν η μοναδική ποσότητα που τοποθετήθηκε και θανάτωσε τον σκύλο στο τελευταίο περιστατικό; Υπάρχουν και άλλα κομμάτια δηλητηριασμένης τροφής σκορπισμένα στη περιοχή; Άγνωστο. Άγνωστο αν θα πεθάνουν και άλλα ζώα απο τα χέρια αυτού του δολοφόνου. Άγνωστο για πόσο θα συνεχίσει να διαπράττει αυτό το έγκλημα. Ένα όμως είναι γνωστό και σίγουρο, τα παιδιά μας κινδυνεύουν και είναι καθαρά θέμα χρόνου και καταστάσεων μέχρι να φτάσουμε να θρηνούμε και ανθρώπους.

Για τα παραπάνω καταγεγραμμένα περιστατικά καθώς και τα στοιχεία που προέκυψαν, έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικείου Ηρακλείου καθώς ο νόμος είναι πολύ σαφής. Η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα. Σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 ο δράστης αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης απο 1 έως 5 έτη και διοικητικά πρόστιμα μέχρι 5000 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώνεται από δηλητηρίαση.

Οι συγκεκριμένες πράξεις είναι προφανές ότι διαπράχθηκαν από άτομα ή άτομο, που με τη δικαιολογία της .... αγανάκτησης από τα αδέσποτα ή τα δεσποζόμενα ζώα της περιοχής, δεν διστάζει «να πάρει το νόμο στα χέρια του» και χωρίς κανέναν ενδοιασμό τοποθετεί δηλητήρια στις γειτονιές, σπέρνοντας το θάνατο. Και μολύνοντας τις γειτονιές. Αναφορές επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και άλλων Ιδρυμάτων, αναφέρουν ότι η παρουσία δηλητηριασμένων τροφών (δολώματα ή φόλες) στο περιβάλλον έχει πολλές βλαβερές συνέπειες. Καθώς απορροφάται απο το χώμα ή καταναλώνεται απο άλλους οργανισμούς όχι απλά παραμένει αλλά η βλαβερή του επίδραση διογκώνεται. Ακόμα και τα δηλητηριασμένα ζώα που είτε κείτονται στους δρόμους, σε χωράφια είτε έχουν θαφτεί, αποτελούν εστίες μόλυνσης.


Μπορεί λοιπόν κάποιος εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος αλλά και του κινδύνου, όταν σε μία γειτονιά ζει ένας τέτοιος διαταραγμενος «άνθρωπος». Γιατί κάποιος που επιλέγει να ενεργήσει κατ’αυτό τον τρόπο σίγουρα έχει πρόβλημα και είναι επικίνδυνος. Και το κυριότερο, ζει ανάμεσά μας.

Σε κοινωνίες όπου η ζωοφιλία αποτελεί δείγμα σεβασμού προς τη φύση και πολιτισμού προς τη κοινωνία, ο «άνθρωπος» που αποφασίζει να διαπράξει έγκλημα κακοποίησης ή δηλητηρίασης σε ζώο αντιμετωπίζεται ως επικίνδυνος για τη κοινωνία και διώκεται ως τέτοιος. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι θέμα συνθηκών να προβεί σε εγκληματικές ενέργειες απέναντι και σε ανθρώπους.

Είναι λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί ο ένοχος και είναι χρέος όλων να βοηθήσουμε σε αυτό. Για την ασφάλεια όλων των κατοίκων του Άγιου Ιωάννη, δίποδων και τετράποδων.

Μαρίζα Ζυμωνοπούλου,

Κάτοικος της περιοχής, μητέρα και μέλος της Φ.Ο.Σείριος

Υ.Σ, : Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω email με τη Φιλοζωική Ομάδα Σείριος, στο fo.seirios@yahoo.gr, και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη στο politistikosaig@gmail.com .