ΧAΡΟΥΠΟΜΑΖΕΜΑ – ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΣΑ

img

Ο φιλόξενος πολιτιστικός Σύλλογος της Κριτσάς και ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός πρόσφεραν στην ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη κατά την επίσκεψή της στην Κριτσά, αξέχαστες εμπειρίες.

Η επίσκεψη έγινε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της ενότητας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΑ.

Η ημέρα ξεκίνησε με πεζοπορία περιφερειακά της Κριτσάς. Με την καθοδήγηση του Γιώργου Αφορδακού περπατήσαμε μια διαδρομή ανάμεσα σε βότανα και φυτά. Τα αγγίξαμε, μυρίσαμε το άρωμά τους και μάθαμε πολλά για τις ιδιότητές τους. Κάναμε στάση σε μια μνημειακή ελιά. Ακούσαμε για την ιστορία της και φωτογραφηθήκαμε μέσα στον κούφιο κορμό της! Επόμενος σταθμός η χαρουπιές που ράβδισαν ο Γιώργος Αφοδρακός και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς Κίμων Κουτουλάκης. Μαζέψαμε τα χαρούπια και τα μεταφέραμε στον χώρο του Συλλόγου. Μας περίμενε μια ζεστή υποδοχή με καλούδια και αναψυκτικά από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου. Παρακολουθήσαμε την διαδικασία της επεξεργασίας του χαρουπιού προκειμένου να γίνει σιρόπι, από την Δέσποινα Μαθιουδάκη. Ακολούθησε η διαδικασία της ανταλλαγής δώρων μεταξύ των δυο Πολιτιστικών Συλλόγων και έπειτα η Δέσποινα Μαθιουδάκη μας μίλησε για όλα όσα αφορούν τις ιδιότητες και την χρήση του χαρουπιού, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Όλοι παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «ΛΑΤΩ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς (παλιό ελαιοτριβείο). Αφού τελείωσε η ομιλία ο Γιώργος Αφοδρακός μας οδήγησε στο μουσείο σπάνιων και ενδημικών φυτών της Κρήτης «η Ροδάνθη» που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί εντυπωσίασαν οι χώροι που έχουν ήδη δημιουργηθεί με την συμβολή του ίδιου. Μετά την ολοκλήρωσή του θα οργανώσουμε επίσκεψη σε συνδυασμό με πεζοπορία. Ωστόσο το χαρουπόμελο είχε «δέσει» και το δοκιμάσαμε πάνω σε τηγανίτες με σουσάμι και κανέλα, που ετοίμασαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς. Αποχαιρετίσαμε την Κριτσά με ικανοποίηση, μετά από μια γεμάτη, με εμπειρία, γνώση εικόνες και ζεστή φιλοξενία ημέρα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο Δ.Σ. και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς για την πέρα από κάθε προσδοκία φιλοξενία, στο Γιώργο Αφορδακό φυσιοδίφη και βετεράνο Μαραθωνοδρόμο,την πολύτιμη συνεργάτη του Συλλόγου μας Δέσποινα Μαθιουδάκη και τέλος όλους όσους συνέβαλλαν και συμμετείχαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής.