4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

img

Επιτυχημένο για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ Κρητικής Kουζίνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου .Το 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Kουζίνας διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων Πεδιάδος σε συνδιοργάνωση με την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την Αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Βούλα Νεονάκη.

Κάθε Πολιτιστικός Σύλλογος είχε έρθει με τη δικιά του συνταγή μα και με τα ευλογημένα από τη φύση προϊόντα του τόπου του.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη συμμετείχε για δεύτερη χρονιά φέτος στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας με τον κ. Κώστα Ντερέκα, μέλος του Συλλόγου και συνεργάτη στη εφημερίδα «Το Βήμα του Αη Γιάννη». Με συνεργάτες τις Μαρία Μανωλαράκη, Μαρία Πασαδάκη και Μαρία Κοσιδεκάκη, μαγείρεψαν κοτόπουλο με φασκόμηλο

.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ευχαριστεί και συγχαίρει τους διοργανωτές για την επιτυχημένη αυτή εκδήλωση που συμβάλλει στην διατήρηση και εξέλιξη του διατροφικού μας πολιτισμού και ταυτόχρονα αναδεικνύει έθιμα και αξίες του τόπου μας.

Τελικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τις νοστιμότατες παραδοσιακές συνταγές. Τις απλές και καθαρές γεύσεις που διατηρήθηκαν έως τις μέρες μας μέσω της προφορικότητας.

35 Σύλλογοι ενωμένοι με αγάπη μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές και πάνω από 3.000 επισκέπτες απόλαυσαν συνταγές οι οποίες διαδόθηκαν με το πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά.

1. Αγροτικός Οικοτεχνίκος Συνεταιρισμός Αγίου Βασιλείου "Βασιλείων Γλύκασμος" 2.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου 3.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Σητείας «ΟΙ ΤΟΥΡΤΟΥΛΟΙ» 4.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου 5.Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων 6.Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου 7.Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμάχας 8.Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυρακίου «Ο ΑΣΤΥΡΑΚΑΣ» 9.Πολιτιστικός Σύλλογος Αφρατίου 10.Πολιτιστικός Σύλλογος Αχεντριά «Ο Άγιος Νικήτας» 11.Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά 12.Σύνδεσμος Ανάπλασης Εθιάς 13.Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Παλαιών Ρουμάτων «Η αρχόντισσα» Χανίων 14.Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης ΚΟΥΡΗΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΤζανακιαΑγροτικός 15.ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Εν καρδία Θραψανού» 16.Κρητικό Τραταμέντο Ινίου 17.Πολιτιστικός Σύλλογος Ινίου – Μοναστηρακίου 18.Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας 19.Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου 20.Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου 21.Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγούτας - Βακιώτες 22.Λεύκες Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοχωρίου 23.Πολιτιστικός Σύλλογος Πραισού Σητείας «Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΑΙΣΟΣ» 24. Σύλλογος Γυναικών "Μαλβαζία" Δήμου Μαλεβιζίου 25.Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρωνιάς Σητείας«Ο Παντέλης» 26.Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ» 27.Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωριού 28.Πολιτιστικός Σύλλογος Νιπιδιτού 29.Σύλλογος Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου «Ρέα» 30.Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσοχωρίου 31.Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» 32.Πολιτιστικός Σύλλογος Σίσες Ρεθύμνης 33.Πολιτιστικός Σύλλογος Σκινιά 34.Πολιτιστικός Οργανισμός ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΗΤΩΝ, Τζανακιανά – Μαργαρίτες Μυλοποτάμου 35.Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου

Τα μέλη και οι φίλοι των Πολιτιστικών Συλλόγων που επισκέφτηκαν το 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας παρακολούθησαν ζωντανά: Ομιλία για τα Κρητικά χόρτα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες από την Εύα Κουρούπη, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, και την Αναστασία Φρυγανάκη , Φιλόλογο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού «Το Σπίτι των Κουρήτων» και μέλος της επιτροπής τουρισμού Μυλοποτάμου, τραγούδια αφιερωμένα στον έρωτα απο το σχήμα

Irida- Antonis duet, ακούσματα της λαϊκής παράδοσης απο το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ, παρουσίαση Κρητικών χορών απο το Λαογραφικό Όμιλο ''Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης'', παρουσίαση παραδοσιακών στολών από τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυρακίου και γεύτηκαν μυρωδιές θύμισης αλλά και τη φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια!

Τους μικρούς μας επισκέπτες τους περίμενε η Κρητική «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών από το νηπιαγωγείο '' Τα μελισσάκια μας "αλλά και των γιαγιάδων έφτιαξαν ζαχαρωτές μαντινάδες και σκιουφιχτά μακαρόνια.....μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμα που τα συνοδεύουν!

Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια μας και φέτος οι χορηγοί μας, τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την υποστήριξη και την αγάπη τους!

Την οικογένεια Παπουτσάκη που και φέτος μας φιλοξένησαν στο κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ Την Κάλλια Πλατύρραχου Αρχιτέκτων Μηχανικός για την επιμέλεια και δημιουργία του λογότυπου Τη βιοτεχνία ενδυμάτων Σαριδάκης. Το εστιατόριο ΠΑΡΑΣΤΙΕΣ. Τα Ζαχαροπλαστεία SWEET LOVE - ΖΑΧΑΡΙΑΣ. Την αλλαντοποιία ΑΦΟΙ Γ. ΚΑΣΣΑΚΗ Ο.Ε. Το κρητικό εστιατόριο το ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΙΒΑΝΙ Την οινοποιεία Ν.ΤΙΤΑΚΗΣ Α.Ε Το Μανάβικο του Μπαζάνα Τα Φυτώρια Κρήτης - Ζαχαρίας Παπαδογιαννάκης’’ Το ελαιουργείο ΕΜ&Ιωαν. Μανωλαράκης και Κ.Κακιουδάκης Αρμάχα Πεδιάδος Τον όμιλο της "ΚΡΗΤΗ TV

Κύρος στην κριτική επιτροπή χάρισαν με τη συμμετοχή τους, η διεθνούς φήμης Chef Ντίνα Νικολάου ,ο Pastry Chef Θέμος Ρήγας, η Μαρίκα Ζανέττου από τον Όμιλο Grecotel, ο Chef Χρήστος Ι. Λάππας, ο Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων Μανώλης Κασσάκης απο την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης ο Α'Αντιπρόεδρος Λύρας Κυριάκος Executive Chef.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Κουκιαδάκης Ευριπίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πιτσούλης Γιώργος, ο Δήμαρχος Δήμου Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης , ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Φασουλάκης Κώστας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ματαλλιωτάκης Γιώργος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, ο Πρόεδρος ΔΗΚΕΗ Δήμου Ηρακλείου Τσαγκαράκης Γιάννης, ο Αντιπρόεδρος ΔΟΠΑΠ Δήμου Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Δερμιτζακης, ο Ταξίαρχος Αστυνομίας Νομού Ηρακλείου Χριστοφάκης Νικόλαος και ο Διοικητής της 133 Σ.Μ. Καστελλίου, Ιπτάμενος Σμήναρχος Παναγιώτης Δημόπουλος .

Την υγειονομική κάλυψη ανέλαβε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ηρακλείου, τους ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς και τους συγχαίρουμε για το ζήλο και την υπευθυνότητα που επέδειξαν.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους το ίδιο, γιατί όλοι μαζί κρίκοι σε μια αλυσίδα βάλατε μια πινελιά, η μάλλον την αγάπη σας ,την καθαρή ψυχή σας, το μεράκι σας, το χαμόγελο σας...!

Καλό αντάμωμα στο 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας!

\\